Thursday, May 16, 2013

Tillbaka

Tjena crabs and fabs!

Ja, nu är jag tillbaka i London, och finner det lämpligt att skriva i den här mycket välbesökta grottan igen. Kommentarsfältet gapar tomt, men vem vet, det kanske händer något nu!

Dagens tema blir hur TV är en räddning.

Så här är det. För mig är TV en trygghet. Det är formatet som gör att jag kan mysa in mig en regning dag med 15 avsnitt av Hem till gården när jag varken har lust eller råd med annat. Räddning.

Ett avsnitt av en skön TV-serie räddar även ett umgänge som kanske, ja, inte helt stimulerar parterna. Varför inte dra på ett avsnitt (som förhoppningsvis har även följande avsnitt tillgängliga) och liksom glo på det istället för att prata tills det är dags att äta igen. Ni umgås, men serien blir som en mycket underhållande tredje part. Strålande. Företrädesvis tittar ni på en intelligent, men även ganska rolig, typ av serie som förslagsvis Louis Therouxs dokumentärserier. Räddning.


Det i detta som då kanske inte konnoterar räddning så hemskt mycket är väl det sorgliga att välja TV före en god bok eller en härlig promenad. TV före att faktiskt samtala med varandra, alternativt inse att ni kanske inte borde umgås så mycket. Men TV är faktiskt inte helt hjärndödande och samhällsurlakande. Ibland ser vi något som får oss att tänka efter i frågor som är långt viktigare än huruvida du pratar 3 timmar med din partner eller en timme om dagen.

Uppdrag granskning sände ett mycket intressant program om den svenska journalistkåren och hur både de och deras intervjupersoner kan och bör uttala sig om invandringsfrågor i Sverige och vad detta kan få för konsekvenser. Oavsett vad en anser om programmets upplägg och utförande är temat intressant, högaktuellt och fick i alla fall mig att googla vidare på delar av innehållet. Vilket tyvärr ledde mig till bland annat en otroligt obehaglig sida av extremhögerkaraktär (fast just i detta fallet känns begreppet extremhöger ungefär lika hotfullt som Pensionärernas Riksorganisation. Precis så vidrig var nämda sida. Googla ej om du vill ha kvar livslust och hopp om världen samt den där lilla gnuttan av dig som kanske ännu inte blivit cyniker).

http://www.svtplay.se/video/1214208/del-16-av-18?dela=1

Summan av kardemumman blir alltså att TV fortfarande kan och bör få dig att tänka. Räddning.


Fotnot: Louis Theroux gör fantastiska dokumentärserier som definitivt stimulerar tankeverksamhet. Hem till gården gör det typ inte. Eller, jo, du kan lära dig att du inte borde döda folk eller vara otrogen med din brorsdotters kille, fast det är ändå okej om du tar ditt straff, då får du vara med på puben i slutändan ändå, ge det bara några säsonger.

Kram!

No comments: